Life Of Pi

Ψηφίσατε 5. Συνολικές ψήφοι: 326

The Life of Pi, η αλλιώς στα ελληνικά , η Ζωή του Πί (παραδόξως δεν είναι Πάϊ, από το ελληνικό π, 3.14159 και ούτω καθ'εξής). Και εμένα μου φάνηκε περίεργο στην αρχή για να είμαι ειλικρινής. Παρόλα αυτά εξηγείται παρακάτω στην ταινία. Το Pi (το όνομα του πρωταγωνιστή δηλαδή) βγαίνει από το Piscine.. Αλλά περισσότερα επι της οθόνης !

Για άλλη μια φορά θα γράψω και εγώ δύο τρία λόγια αυτή τη ταινία που είδα πρόσφατα στον κινηματογράφο. Αυτή τη φορά είναι λίγο διαφορετικό το σκηνικό.
Κυριακή βράδυ, κουρασμένος από μια δύσκολη γενικά βδομάδα, κανονίζουμε (μια φίλη μου και εγώ δηλαδή) να πάμε κινηματογράφο. Ζόρικη ώρα γενικά μιας και τα ωράρια δε βόλευαν (είχαμε ακούσει οτι η ταινία αξίζει ιδιαίτερα στο 3D οπότε γενικά είμασταν επιλεκτικοί λίγο) κλείνουμε για προβολή σε έναν κινηματογράφο.

Θα ήθελα να σας εξομολογηθώ ότι είμαι αρκετά πολωμένος και σε αυτή τη ταινία μιας και είμαι μεγάλος fan του Ang Lee, (Τίγρης και Δράκος, Brokeback Mountain, Hulk). Ακόμα και στην περίπτωση του Hulk (καλύτερα ας μη συζητήσουμε για το Brokeback) όπου οι κριτικές ήταν κάτω του μετρίου, εμένα προσωπικά μου άρεσε. Μπορεί σαν ταινία ομολογουμένως να μην ήταν καλή, η σκηνοθεσία για μένα ήταν αριστουργηματική! Αισθανόμουν λες και όντως το κόμικ που κρατούσα στα χέρια μου είχει πάρει ζωή και εξιστορούσε τα κατορθώματα του Hulk.

Αλλά αρκετά για τον Ang Lee, ας πάμε στην ταινία. Η ζωή του Πί λοιπόν, παιδικό μυθιστόρημα, γυρίστηκε ταινία. Λίγο straighforward scenario ταινίας ακούγεται μέχρι στιγμής. Αυτό που δε ξέρετε, είναι ότι το μυθιστόρημα είναι αρκετά παλιό. Και επίσης, δε ξέρετε ότι o Yann Martel (ο συγγραφέας του βιβλίου) είχε δηλώσει ότι μόνο ένας τρελός σκηνοθέτης μπορούσε να γυρίσει το βιβλίο του ταινία. Και αυτό γιατί το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται...σε μια βάρκα (!) ... με πρωταγωνιστή έναν κοκαλιάρη ινδό και.... συμπρωταγωνιστή μια Βασιλική Τίγρη Βεγγάλης !!!! Συνταγή λοιπόν καθαρά αντι-χολυγουντιανή, με λίγες σκηνές δράσης, that is...

Η ταινία ξεκινάει με τη φράση: "Θα σου πω μια ιστορία που θα σε κάνει να πιστέψεις στο Θεό." Εδώ μπορεί πολλοί σας να διαφωνήσετε μαζί μου, αλλά όντας τεχνοκράτης ρεαλιστής (έχει ειπωθεί η φράση "καλό παιδί, τελείως άπιστος όμως..."), μόλις άκουσα αυτή την φράση, γέλασα λίγο μέσα μου. Στο μυαλό μου ήρθαν, ένα σωρό συζητήσεις με κοντόφθαλμους ανθρώπους επι των πλείστων (συμπεριλαμβανόμένου και εμού) για την πίστη στα Θεία, και τον παροξυσμό των έντονων διαφωνιών μεταξύ των απόψεών μου (καθαρά ρεαλιστικούς και με βάση την ψυχρή λογική, το παραδέχομαι) και της πίστης αυτής καθ'εαυτής (σε οτιδήποτε, αλλά ειδικά στον χριστιανισμό).

Τολμώ να πω πως διαψεύτηκα στο τέλος. Όντως το μήνυμα που περνάει η ταινία στο τέλος είναι φοβερά καθαρτικό. Ο πιτσιρίκος ινδός, σε μια βάρκα με συμπρωταγωνιστές μια ύαινα , έναν ουρακοτάνγκο, μια ζέβρα και μια τίγρη θέτει έναν φοβερό παραλληλισμό μεταξύ της αναζήτησης πίστης και θρησκειών. Ο πιτσιρίκος, το μικρό παιδί που χωρίς κριτική σκέψη, όντας "φρόνιμο" και "σωστό" πιστεύει σε οποιαδήποτε ιδέα του σερβίρουν. Η ύαινα, η ψυχρή ρεαλιστική αντίληψη του κόσμου (ο θανατός σου η ζωή μου). Η ζέβρα, η ματαιότητα της κατάστασης. Η μητέρα ουρακοτάνγκος, η μητέρα γή που θυσιάζει τα πάντα. Η βάρκα, η κιβωτός του βουδισμού. Και τέλος, η τίγρη, ω η τίγρη. Το κτήνος που κρύβουμε μέσα μας, το κτήνος που κατατρώει τα σωθικά μας και πρέπει να το εξημερώσουμε για να επιβιώσουμε. Το υπέρτατο φιλοσοφικό δίδαγμα του βουδισμού.

Αριστουργηματικό σενάριο, φοβερή σκηνοθεσία, ωραία μουσική, απίστευτη φωτογραφία. Την συστήνω ανεπιφύλακτα για όλες τις ηλικίες. Αν έχετε και δυνατότητα να την δείτε σε 3D ακόμα καλύτερα, μιας και οι σκηνές από το δεύτερο μισό της ταινίας και έπειτα είναι πολύ ωραίες.

Κριτική Από: 
Trailer: